چطور هاست مناسبی انتخاب کنیم؟
این روزها راهاندازی سایت در اینترنت بسیار سادهتر از ان چیزی است که فکر را بکنید. سایت سازهای عمومی رایگان و پولی بسیار زیادی در سطح دنیا وجود دارند که هر یک دارای ویژگیهای منحصربه فرد خود هستند. میتوانید از هر یک از آنها برای راهاندازی یک سایت خبری، فروشگاهیی، محتوایی یا نمونه کار استفاده کنید.
وردپرس به عنوان پرچمدار این سیستمهای سایت ساز است که به صورت رایگان عرضه شده است. این سیستم سایت ساز به مرور زمان پیشرفتهای بسیار زیادی به خود گرفته است؛ به طوری که این روزها تقریبا هر سایتی را میتوان راهاندازی کرد. اما مسئله اینجاست که وردپرس تا چه حدی میتواند از پس پردازشها و حجم دادههای فراوان برآید؟
این سیستم به کمک افزونهها میتواند انعطاف خود را بهدست بیاورد. با استفاده از افزونه میتوانید هر امکانات دلخواهی را به وردپرس اضافه کنید. برخی از این امکانات به صورت رایگان هستند و برخی دیگر را باید با پرداخت هزینه خریداری کنید. یکی از این نمونه افزونههای رایگان ووکامرس است که از آن برای ساخت فروشگاه اینترنتی استفاده میشود.
چرا انتخاب هاست مناسب وردپرس و ووکامرس مهم است؟
وردپرس به خودی خود اسکریپت سبکی است. میتوانید انواع سایت را با آن راه اندازی کرده و مدیریت کنید.اما یکی از مشکلاتی که این سیستم دارد، این است که کاربران به دلیل عدم شناخت کافی، رفتار نامناسبی با افزونههای آن داشته و به صورت همزمان دهها افزونه را در آن نصب میکنند.
این موضوعات باعث میشود تا تاثیر مستقیمی روی هاست داشته و اگر هاست خوبی برای وردپرس انتخاب نکرده باشید، با کاستی در برابر پردازش ها مواجه شوید که این مسئله بسیار بد است؛ خصوصاً اگر از ووکامرس هم استفاده کرده باشید که در این صورت تاثیر مستقیمی روی فروش داشته و میتواند تعداد خرید را کاهش دهد.
یکی از مشکلاتی که کاربران با برخی افزونههای وردپرس مثل ووکامرس دارند، این است که حجم بسیار بالایی از اطلاعات را میتوانند در خود داشته باشند. در نتیجه با انواع جداول در پایگاه داده مواجه هستیم که هر یک هزاران اطلاعات را در خود دارند. هرچه زمان هم میگذرد به حجم این اطلاعات اضافه شده و به مرور زمان پایگاه داده شما بزرگتر و سنگینتر میشود.
در نهایت همین مسائل باعث میشوند تا مصرف منابع هاست افزایش یابد. در این صورت درست در زمانی که یک جشنواره فروش راهاندازی کردید یا اینکه درست در ساعاتی از روز که فروش محصول در بالاترین حد ممکن قرار دارد، هاست از پس تامین منابع برنیامده و کاربران با کندی مواجه خواهند بود.
این حالت را درست مانند زمانی تصور کنید که در حال ثبت نام برای کنکور یا دیدن نتایج و انتخاب واحد هستید. حتی در نیمه شب هم که برای مشاهده وضعیت اقدام میکنید، به دلیل حجم بالای تقاضا سرور با کندی مواجه شده است و برای همین نمیتواند از پس پردازش اطلاعات به خوبی برآید. سایت شما هم در حالتی که هاست خوبی برای آن انتخاب نشده باشد درست همین اتفاق برایش رخ میدهد.
ویژگی های هاست وردپرس
برای اینکه یک هاست وردپرس خوب انتخاب کنید ابتدا باید با این سیستم آشنا شوید. وردپرس با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP ساخته شده و از پایگاه داده MySQL یا mariaDB در آن استفاده میشود. در بهترین حالت هم میتوان آن را روی سرورهای لینوکسی با وب سرور لایت اسپید یا آپاچی راه اندازی کرد. در نتیجه در هنگام خرید باید به موارد زیر توجه داشته باشید.
نسخه PHP هاست را بررسی کنید
تا به امروز که در حال تهیه این مقاله هستم، جدیدترین نسخه ارائه شده از php روی ورژن 7.3 قرار دارد. وردپرس برای اینکه به خوبی بتواند کار کند باید از نسخه 5.2 این زبان برنامه نویسی استفاده شده باشد.
اما از آنجایی که بعد از معرفی php 7.2 و بعد از آن php 7.3 شاهد این بودیم که سایتهایی میزبانی شده صرفاً با تغییر نسخه php هاست میتوانند سرعتی بیشتر از 2.7 برابر را تجربه کنند، در نتیجه اگر هاست وردپرس خریداری میکنید، باید به این موضوع دقت کنید که آخرین نسخه php را نیز پشتیبانی کند. البته این موضوع به قالب و افزونههای استفاده شده هم مربوط میشود که باید با آن هماهنگ شده باشند تا نهایت سرعت و همگام بودن را تجربه کنید.
نسخه پایگاه داده را بررسی کنید
همانطور که اشاره شد پایگاه داده وردپرس میتواند MySQL یا mariaDB باشد. اگر مایاسکیوال در این هاست استفاده شده باشد باید نسخه بالاتر از 5.6 و اگر هم ماریا دیبی انتخاب شده باشد باید نسخه 10.0 که حداقل ورژن مورد نیاز برای کار کردن وردپرس در بهترین شرایط هستند انتخاب شده باشند.
اهمیت انتخاب پایگاه داده استفاده شده در وردپرس هم درست مثل نسخه php است؛ هرچه ورژن آن بالاتر باشد هماهنگی و کارکرد بهتری برقرار است. به ویژه اینکه امکانات و امنیت در ورژن بالاتر نیز بهبود یافته است.
ببینید که از کدام وب سرور استفاده شده است
به صورت کلی ما چند نوع هاست داریم که هاست لینوکس و هاست ویندوز دو رقیب سرسخت یکدیگر هستند. هاست لینوکسی رایگان بوده و هزینه ای را شامل نمیشود، اما هاست ویندوز توسط مایکروسافت پشتیبانی و ارائه شده که باید لایسنس آن را خریداری کرد.
از آنجایی که هاست ویندوز مختص زبان برنامه نویسی ASP است، وردپرس برای کار کردن روی چنین هاستی زیاد واکنش خوبی از خود نشان نخواهد داد. چرا که شما در حالتی که خبری از php نیست و زبان پیشفرض آن asp است، باید موارد مورد نیاز را روی آن نصب کنید و موارد پیشفرض موجود هم برایتان عملاً اشغال فضا و منابع هاست خواهد بود.
پس در بهترین حالت باید هاست لینوکسی را برای این کار انتخاب کنید که زبان php روی آن نصب شده و خبری از تکنولوژی های مایکروسافت هم در آن وجود ندارد. بعد از اینکه سیستم عامل انتخاب شد، حالا باید تصمیم بگیرید که از کدام وب سرور استفاده کنید؟
ما دو نوع وب سرور داریم. یکی وب سرور آپاچی و دیگری وب سرور لایت اسپید. هر کدام از این وب سرورها ویژگی، قیمت لایسنس و رفتار بهخصوص خود را دارند که در استفاده از وردپرس میتوانند تاثیر خود درا داشته باشند. از آنجایی که انتخاب این موضوع بسیار تخصصی و خارج از بحث است، فقط همین یک نکته را ذکر کنیم که شما در استفاده از هردو مختار هستید، اما برخی باور دارند که لایت اسپید برای وردپرس رفتار بهتری از خود نشان خواهد داد. در مقالهای جداگانه حتماً به بررسی این دو وب سرور خواهیم پرداخت.
ویژگی های هاست ووکامرس
خب تا اینجا دانستیم که وردپرس چیست و برای اینکه یک هاست مناسب برای آن انتخاب کنیم، اصلیترین ویژگیهای هاست باید چه چیزهایی باشند. همچنینی با ووکامرس آشنا شده و دیدیم که این افزونه که مختص وردپرس است، میتواند امکان ساخت فروشگاه اینترنتی برای فروش انواع فایل، محصول فیزیکی و دورههای آموزشی یا حتی لایسنسهای نرم افزاری را در اختیار ما قرار دهد.
اما به نظر شما برای خرید هاست ووکامرس باید چه چیزهایی را بررسی کنیم؟ در همین ابتدا ذکر کنیم که یک هاست ووکامرس علاوه بر اینکه ویژگیهای هاست وردپرس در آن رعایت شده است، برای اینکه سایت شما یک فروشگاه اینترنتی است، باید موارد زیر در آن در بهترین حالت قرار داشته باشند تا سایت سریعی داشته باشید.
از هاست مخصوص وردپرس یا ووکامرس استفاده کنید
همانطور که اشاره کردیم وردپرس و ووکامرس نیاز به یک حداقلها و انواع ماژولها در هاست دارند تا مناسب برای چنین سیستمی طراحی شده باشد.
شرکتهای هاستینگ منابع خاص و مناسب را برای این سیستم در نظر گرفتهاند که همین موضوع باعث شد تا واژه جدیدی تحت عنوان هاست وردپرس و هاست ووکامرس به عرصه میزبانی وب وارد شود.
هاستهایی با چنینی نام در مقایسه با هاست معمولی لینوکس برای استفاده در سایتهای وردپرس انتخاب بسیار عالیتری هستند. پس در مرحله اول سعی کنید حتما از این نوع هاست استفاده کنید.
همیشه ترافیک روزهای آتی را پیش بینی کنید
مسئلهای که در سایتهای فروشگاهی ووکامرس نمیتوان پیش بینی کرد، میزان فروش و ترافیک سایت است. به محض ارائه یک کد تخفیف بازدید سایت شما میتواند به صورت فزاینده افزایش یابد و روی فروش تاثیر مستقیم داشته باشد.
پس همینطور که پیش بینی از حجم هاست خود دارید که به مرور آن را افزایش دهید، همیشه باید به ترافیک مصرفی هم توجه کنید. بهتر است هاست انتخاب شده محدودیتی در این مورد نداشته باشد.
البته که چیزی به عنوان ترافیک نامحدود وجود ندارد. اما منظور این است که حداقل ترافیک بالاتر از چند ترابایت باشد تا با توجه به بازدید و درخواستهایی که دارید در پایان راه با کمبود ترافیک ماهیانه مواجه نشوید.
محدودیت های ایمیل ارسالی را در نظر بگیرید
یکی از بیشترین مصرفی که در سایتهای ووکامرس وجود دارد تعداد ایمیلهای ارسالی است. از ثبت نام کاربر گرفته تا اضافه کردن محصول به سبد خرید و خرید نهایی محصول، حداقل ممکن است 7 ایمیل در عرض فقط چند دقیقه برایمشتری و مدیریت ارسال گردد.
بسته به اینکه سایت چند فروشندگی را هم داشته باشد و از ابزارهای خاصی هم استفاده کرده باشید این تعداد بالاتر خواهد بود. از آنجایی که بیشتر هاستینگها تعداد ایمیل ارسال شده را محدود میکنند این موضوع را حتما باید در نظر بگیرید که ایمیلها حتما به دست مشتریان و سایر کاربران برسد. خصوصا اینکه ایمیل به جای صندوق ورودی سر از پوشه هرزنامه در نیاورد.
وضعیت پشتیبان گیری از اطلاعات را در نظر بگیرید
ووکامرس یک سیستم مالی است که فرآیندهای مختلف خرید و پرداخت در آن ثبت و ضبط میشود. پس لازم است که به صورت روزانه از آن بک آپ تهیه کنید تا مشکلات مالی متوجه شما نشود.
خیلی ها برای جلوگیری از چنین مواردی سعی میکنند از یک هاست ایمیل به جای ایمیل خود هاست استفاده کرده و از طریق SMTP ایمیلها را ارسال کنند تا اگر مشکلی در این مورد رخ داد موارد مالی را از طریق ایمیل پیگیری کنند.
شرکت های هاستینگ برای این منظور که از اطلاعات مشتری به صورت کامل حفظ کنند، بکاپ گیری را در لایه های مختلف انجام میدهند. اما شما نباید صرفاً به این بکاپ گیری اکتفا کنید و خود شما هم به صورت مرتب از اطلاعات خود پشتیبان تهیه کنید.
از هاست با لوکیشن خارج استفاده کنید
شاید بهتر بود در این مسئله هم از چیزهای ملی استفاده میکردیم. اما مشکل اینجاست که در استفاده از هاست ایران کاربر راحت تر بوده و دسترسی بهتری دارد، اما در آنسوی سایت که درست مربوط به بخش مدیریت میشود شما نیاز به ابزارهای مختلفی برای تحلیل خرید و رفتار کاربران دارید که به دلیل مشکلات تحریم و مناسب نبودن زیرساخت اینترنت در کشور نمیتوان به خوبی از آنها استفاده کرد.
پس در هنگام خرید بهتر است تا روی هاستی با سرور میزبانی شده در دیتاسنترهای خارجی تمرکز داشته باشید. این از نظر سئو نیز بهتر خواهد بود و گوگل به دلیل همین زیرساخت بد مشکلاتی را در دسترسی به سایت و خزش صفحات نخواهد داشت.
چطور هاست مناسبی انتخاب کنیم؟
با این همه که ما در انتخاب هاست مناسب برای وردپرس و ووکامرس به شما کمک کردیم، اما باز با این وجود افراد در انتخاب شرکت هاستینگ مناسب دچار مشکل هستند.
بهترین راهی که بتوانید یک سایت مناسب انتخاب کنید این است که از سایتهای مقایسه هاستینگ همچون میزبان جو کمک بگیرید. اما یک سایت مرتبط نیز در این زمینه وجود دارد که میتواند به شما در خرید بهترین هاست کمک بسیار زیادی کند. شما به کمک سایت قیاس (ghiyas.com)میتوانید شرکتهای مختلف را فیلتر کرده و هاست مناسبی را از آنها خریداری کنید و یا به مقاله ی چگونه یک هاست مناسب برای سایت خود پیدا کنیم مراجعه کنید.
سلام
لطفا یه مطلب برای مقایسه هاست های برتر ویندوزی قرار بدید.
سلام، حتما یک بررسی در این زمینه انجام خواهیم داد.