برای راهاندازی یک وبسایت ما نیاز به دامنه، سیستم مدیریت محتوا و هاست داریم. هاست یا میزبانی وب(hosting) این امکان را به ما میدهد تا دادهها و اطلاعات وبسایت خود را در جایی ذخیره کنیم تا بین سایت و کاربران رد و بدل شود. در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که سرویس هاست چیست؟ چه کاربردی دارد؟ و چگونه میتوانیم هاست بسازیم و یک هاست خوب خریداری کنیم. پس اگر شما هم به دنبال آشنایی با هاست و نحوه ساخت آن هستید تا انتها با ما همراه باشید.
سرویس hosting یا هاست چیست؟
کامپیوتر رومیزی یا لپتاپ خود را در نظر بگیرید که از آن برای کارهایی ساده از گوش دادن به موسیقی و بازی کردن گرفته تا کارهای تخصصی مثل کار با نرم افزارها استفاده میکنید. برای اینکه کامپیوتر شما دادههایی را دریافت کرده و پس از پردازش خروجی آن نمایش داده شود، نیاز به یک سری موارد مثل داشتن سیستم عامل، جایی برای ذخیره و پردازش فایلها و دادهها و در نهایت نمایش خروجی به شکلهای مختلف داریم.
برای ساخت سایت هم نیاز به این داریم که پیش از هر چیزی اطلاعات و دادهها را در جایی ذخیره کنیم. به مکانی که دادهها در آن ذخیره و پس از پردازش بین سایت و کاربر رد و بدل میشود هاست یا hosting گفته میشود.
تصاویر، ویدئوها، موسیقی و هر نوع فایل که با مراجعه به هر سایتی آنها را در مرورگرتان میبینید همگی بر روی یک فضا که به صورت 24 ساعته به اینترنت متصل است قرار گرفتهاند. هاست هم درست مشابه سیستم کامپیوتری شماست که شامل سخت افزارهایی مثل CPU، رم، هارد دیسک و… میباشد. تنها تفاوت موجود این است که این سخت افزار به صورت 24 ساعته به اینترنت متصل است تا دادههایی که از آن درخواست میشود را برای کاربران ارسال کند.
با این تفاسیر میتوان گفت که اگر شما بتوانید کامپیوتر رومیزی خود را به صورت 24 ساعته در حالت آماده به کار قرار دهید که به اینترنت هم متصل باشد میتوان از آن برای یک سرویس هاست استفاده کرد؛ اما مسئله این است که انجام چنین کاری اصلا صرفه اقتصادی نخواهد داشت و دردسرهای خاص خود را دارد.
پس از خرید هاست چه اتفاقی رخ میدهد؟
همانطور که در بالا اشاره شد شما برای اینکه یک سایت داشته باشید به سه چیز نیاز دارید که بعد از انتخاب دامنه(آدرس اینترنتی)، هاست دومین چیزی خواهد بود که به آن نیاز دارید؛ در واقع میتوان گفت خرید هاست از خرید دامنه نیز مهمتر است، چرا که با نبود دامنه میتوان به کمک آیپی هاست نیز از یک هاست استفاده کرد.
1. دامنه یا آدرس اینترنتی
اگر خود شما بخواهید که به عنوان نمونه از کد تخفیف ایران سرور استفاده کنید، چه کار میکنید؟ درست است، اگر از کاربران همیشگی میزبانجو باشید، دامنه mizbanju.com را در مرورگر وارد کرده و با جستجویی ساده صفحه مورد نظر را پیدا میکنید؛ اما اگر از کاربرانی باشید که به تازگی با من آشنا میشوید، وارد گوگل شده و پس از جستجوی عبارت کد تخفیف iranserver صفحه مربوطه را باز میکنید.
به هر طریقی که شما به یک صفحه یا صفحه اصلی از سایتی دسترسی پیدا کنید با فرمت پسوند دامنه.نام دامنه.www روبهرو هستید. اما آیا این دامنه به خودی خود اطلاعات سایت را در خود دارد؟ پاسخ منفی است!
دامنه صرفا ابزاری برای دسترسی به سایت است، قبل از تولد دامنه، نیاز بود که با آدرس آیپی به سایتی دسترسی داشت. به عنوان نمونه در حال حاضر که هاست میزبان جو روی سروری با آیپی 212.83.171.80 قرار دارد، نیاز بود تا این آدرس را در مرورگر وارد کنید. اما بخاطر سخت بودن حفظ تعداد زیادی از اعداد سه رقمی راهکاری با عنوان دامنه معرفی شد که صرفا پل یا یک واسطه برای ارتباط کاربر با آیپی سرور است.
برای آشنایی بیشتر با دامنه میتوانید به مقاله دامنه چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ مراجعه و همچنین از کوپن تخفیف خرید دامنه استفاده کنید.
2. هاست یا hosting
چون دامنه صرفا یک ابزار برای دسترسی به سایت است، ما نیاز به یک فضا برای قراردادن فایلهای سایت هستیم که این فضا را هاست مینامیم. هاست یک فضای کوچکی است که روی سرور قرار دارد. چون در این مقاله به معرفی سرویس هاست میپردازیم، به صورت مفصل به معرفی هاست و تفاوت هاست و سرور خواهیم پرداخت.
3. انتخاب سیستم سایتساز یا سیستم مدیریت محتوا
در نهایت چون ما نیاز به این داریم که سایت خود را مدام بهروزرسانی کنیم و صفحات مختلفی به آن اضافه کنیم، نیاز به سیستمی برای این کار داریم که از قضا همین سیستم هم روی هاست نصب و راهاندازی خواهد شد. از بهترین سیستمهای سایت ساز میتوان به وردپرس، جوملا، دروپال و… اشاره کرد. در آینده در یک مقاله جامعه به معرفی بهترین سیستمهای مدیریت محتوا میپردازیم.
حال که با مفاهیم و پیش نیازهای اولیه برای ساخت سایت آشنا شدید، سراغ اصل مطلب رفته و با تعریف دقیق هاست و نحوه ساخت هاست آشنا میشویم.
هاست چیست و چگونه هاست بسازیم؟
تعریفی که در ویکیپدیا برای سرویس هاست و میزبانی وب گفته شده به شرح زیر است:
میزبانی وب یا وب هاستینگ(به انگلیسی: Web Hosting) به مفهوم فراهم ساختن فضایی است که کاربر میتواند فایلهای وبگاه خود را در آن قرار دهد.
تعدادی سرور در یک مرکز داده وبگاهها از مجموعهای از فایلهای مختلف مانند تصاویر، متون و فایلهای برنامهنویسی شده به زبانهای مختلف و سایر اسناد مربوطه تشکیل میشود که به منظوری خاص به شکلی با هم مرتبط شدهاند. هر شخصی که نرمافزارهای لازم و دسترسی به این فایلها را داشته باشد امکان بازدید از این سایت را دارد. حال برای اینکه همه مردم امکان دسترسی به فایلها را داشته باشند نیاز است تا فایلها در کامپیوتری قرار گیرند که همواره به اینترنت پرسرعت متصل است به این کامپیوترها «سرویس دهنده» یا «سرور» میگویند.
پس میتوان گفت که هاست فضایی است که:
- یک فضای کوچکتر است که روی سرور قرار دارد،
- از طریق اینترنت به آن دسترسی داریم،
- به صورت 24 ساعته باید در دسترس باشد، چرا که در صورت خارج شدن از شبکه اینترنت ارتباط با سایت قطع خواهد شد.
برای ساخت هاست ما نیاز به سرور داریم. سرور همان سیستم سختافزاری ماست که در دیتاسنتر قرار دارد و شامل cpu، رم، هارد دیسک، I/O و نرم افزارهایی میباشد که روی سیستم عامل این سرور نصب شده باشند. در حال حاضر معمولا از دو سیستم عامل ویندوز و لینوکس برای کانفیگ سرور و ساخت هاست استفاده میشود که در این بین به دلیل محبوبیت بیشتر از لینوکس استفاده میشود.
کار ساخت هاست از نصب سیستم عامل آغاز میشود که پس از آن برنامههایی مثل سیپنل، whmcs، برنامههای امنیتی و بسیاری نرم افزار دیگر روی سرور نصب میشود تا به تقسیم کردن فضای کل سرور به بخشهای کوچکتر پرداخته و در کنار آن ابزار مدیریت هاست و امنیت هاست را نیز تامین کند.
به عبارت دیگر اگر یک سرور با هارد یک ترابایت داشته باشیم که از پردازنده و رم با مشخصات بالا هم در آن استفاده شده باشد، میتوان به صورت دلخواه تعداد زیادی فضای کوچکتر با میزان محدودی از دسترسی به منابع cpu و رم را ایجاد کنیم که به هر یک از این بخشهای کوچکتر هاست گفته میشود و هر دامنه(سایت) روی یکی از این هاستها قرار دارد. یک سرور بسته به مشخصاتی که دارد میتواند میزبانی 10 سایت بزرگ یا میزبانی هزاران سایت کوچکتر را بر عهده داشته باشد.
تفاوت هاست و سرور چیه؟
همانطور که گفتیم هر هاست، فضایی کوچکتر شده و تقسیم بندی شده از فضای کل سرور است که هر سایت روی یکی از این سایتها قرار دارد. در واقع تفاوتی که در سرور و هاست وجود دارد این است که در هاست شما محدود به یک سری نرم افزار هستید که روی سرور نصب شده و با کانفیگی که صورت گرفته اجازه استفاده از آن را دارید.
اما اگر از یک سرور استفاده کنید دسترسی کاملی به مدیریت کامل سرور به منظور نصب هر نوع نرم افزار و ایجاد تغییرات در آن دارید. گذشته از این یک سرور میتوانید در اختیار یک یا چند سایت که متعلق به یک مجموعه است قرار گرفته باشد که از منابع به صورت 100 درصدی استفاده میکند، اما در یک هاست شما به صورت اشتراکی از منابعی که در اختیار چندین هاست در نظر گرفته شده دسترسی دارید که مدیریتی روی سرور اصلی نخواهید داشت.
انواع مختلف هاست چیست؟
هاستها انواع مختلفی دارند که بر اساس کانفیگ صورت گرفته که توسط نرم افزارهای مختلف انجام میگیرد امکان استفاده از آنها برای نوع خاصی از سایتها را دارید. به عنوان مثال در هاست دانلود شما نیازی به دیتابیس ندارید، به همین دلیل در چنین هاستی از نرم افزارهای پایگاه داده روی سرور استفاده نمیشود. یا اینکه بکآپ گیری از هاست دانلود انجام نمیگیرد که به همین ترتیب نیازی به کانفیگ برنامه برای بک آپ گیری خودکار از سوی مدیریت سرور نیست. در ادامه به معرفی برخی از هاستهای محبوب میپردازیم.
1. هاست اشتراکی یا Shared Hosting
بیشترین سهم هاست را هاست اشتراکی به خود اختصاص داده است. هاست اشتراکی مجموعهای از تعداد هاستها به تعداد بالا روی یک سرور است که هر سایت روی یکی از این هاستها میزبانی میشود. در هاست اشتراکی هر سایت به صورت شراکتی از منابع کل سرور استفاده میکند.
2. هاست اختصاصی یا Dedicated Hosting
در هاست اختصاصی صرفا یک سایت میزبانی میشود که نیازی به کانفیگ کردن آن به شکلی که به تعریف هاست پرداخته شود نیست. در یک هاست اختصاصی کلیه منابعی که برای سرور در نظر گرفته شده در اختیار یک سایت قرار دارد. به همین دلیل دسترسی به سرعت فوق العاده بالا، فضای زیاد و مدیریت کامل از ویژگیهای این نوع هاست است.
3. هاست مجازی یا VPS
این نوع از هاستینگ نوعی خاصی از هاست اشتراکی و هاست اختصاصی است. یعنی به کمک نرمافزارهای مجازی سازی یک سرور به چند سرور مجازی تقسیم بندی میشود که هر سرور مجازی روی سرور اصلی را می توان به عنوان یک هاست اختصاصی در نظر گرفت.
در واقع همان نوع هاست اشتراکی است، اما چون مجازی سازی روی آن انجام گرفته و تعداد سایتهای کمی روی سرور قرار دارد، به منابع بیشتری نسبت به هاست اشتراکی، و منابع کمتر نسبت به هاست اختصاصی دسترسی دارید. استفاده از این نوع میزبانی امروزه به دلیل هزینه کمتر نسبت به سرور اختصاصی طرفداران زیادی دارد.
4. هاست وردپرس یا Wordpress Hosting
همانطور که از نام آن مشخص است این هاست به گونهای کانفیگ شده است که مناسب سیستم مدیریت محتوای وردپرس است. این کانفیگ به این صورت است که هر ابزاری که به کارایی بهتر وردپرس کمک کند روی سرور نصب و راهاندازی خواهد شد. به عنوان نمونه سعی شده تا از وبسرور لایت اسپید استفاده شود تا با نصب افزونه کش لایت اسپید وردپرس سرعت سایتها بیشتر باشد. یا اینکه تعداد سایتهای روی سرور کمتر در نظر گرفته میشود تا فضا و منابع هر سایت نسبت به هاست اشتراکی بیشتر باشد.
5. هاست ابری یا Cloud Hosting
هاست ابری جیدترین و آخرین نوع سرویس هاستینگ است که در آن به جای استفاده از یک سرور، چندین سرور به صورت همزمان فعال بوده و به یکدیگر متصل هستند تا هر گاه که اختلالی در یکی از سرورها رخ داد سرور دیگر دست به کار شده و کمبود منابع را جبران کند.
بعد از اینکه وضعیت به حالت نرمال برگردد مجددا منابع تخصیص داده شده آزاد شده و فعالیت عادی همه سرورها دنبال میشود. یکی از مزایای سرویس هاست ابری به صفر رساندن داونتایم سایت است.
مهمترین نکات برای خرید هاست چیست؟
هاست هم مثل هر چیز دیگری دارای ویژگیهایی است که در هنگام خرید هاست باید به آن توجه کرد. این ویژگیها معمولا شامل بخشهای سخت افزاری، نرم افزاری و هزینهای که برای خرید هاست میپردازید دسته بندی میشود.
1. فضای هاست یا Disk Space
به میزان فضایی که در یک هاست برای آپلود فایل، ساخت دیتابیس، ارسال و دریافت ایمیل و… در اختیار شما قرار داده میشوند فضای هاست گفته میشود. این فضا در هاست بخشی از فضای اشتراکی روی سرور است که شما مجاز هستید به میزان تعیین شده از آن دسترسی داشته باشید.
با پر شدن فضای تخصیص داده شده لازم است تا فضای هاست را ارتقا داده یا هاست دیگری خریداری کنید. با پر شدن فضای هاست، دیگر امکان افزودن دادههای بیش از مقدار تعیین شده را نخواهید داشت. معمولا شرکتهای هاستینگ فضایی بین 500 مگابایت تا 10 گیگ را در نظر میگیرند که امکان ارتقا را دارند.
2. پهنای باند یا BandWidth
بیایید از یک اتفاق شیرین شروع کنیم؛ این روزها که درگیر امتحانات هستید کمکم به اتمام امتحانات میرسیم و بسیاری از ما هوس این را میکنیم که دل به جاده زده و چند روزی را سفر کنیم. آخ که این روزها هوای شمال حال میدهد! به محض اینکه به شهرهای شمالی وارد میشوید، دلتان خون میشود. بله… درگیر ترافیک انبوه خودروها شده و با خود میگویید که عجب غلطی کردیم به مسافرت آمدیم یا کاش از طریق هوایی یا راهآهن سفر میکردیم.
پهنای باند هم درست مانند این اتفاق است. در یک هاست شما مجاز هستید تا در هر 30 روز از ماه، حجم خاصی از ترافیک را مصرف کنید. هر زمان که ترافیک شما به پایان برسد گویی در عوارضی اتوبان حکمی برای پلاک خودرو شما صادر شده است که تا پایان ماه اجازه ورود از آن را ندارید. با اتمام شدن پهنای باند هاست، سرویس هاست شما ساسپند خواهد شد و تا ماه بعد سایت در دسترس نخواهد بود، مگر اینکه پهنای باند اضافی خریداری کنید.
پس اگر سایتی با بازدید و ترافیک بالا دارید، سعی کنید حتما از هاست با پهنای باند نامحدود استفاده کنید.
3. کنترل پنل یا control panel هاست
هاستی که خریداری میکنید بخشی به عنوان کنترل پنل دارد که همان قسمت مدیریت هاست است. در این بخش که به صورت طراحی گرافیکی در دسترس است میتوانید به بخشهای مختلف هاست مثل ساخت دیتابیس، مدیریت فایلها، ادان دامنه و… دسترسی داشته باشید.
در حال حاضر سه کنترل پنل سیپنل، پلسک و دایرکت ادمین از محبوبت بالایی برخوردار هستند. اکثر شرکتهای هاستینگ نیز از سیپنل استفاده میکنند، چرا که کار با آن بسیار ساده بوده و برای کاربران تازهکار نیز انتخاب خوبی است. دو گزینه بعدی نیز به ترتیب مناسب هستند اما از یک سو بخاطر هزینه و از سویی دیگر رابط کاربری ضعیفتر نسبت به سیپنل بیشتر مناسب کاربران حرفهای هستند که ظاهر گرافیکی مدیریت هاست برای آنها اهمیتی ندارد.
4. بکآپ گیری
هاستی که روی سرور قرار دارد به هر دلیل مثل خرابی سخت افزار، ایجاد اختلال در نرمافزارها و یا حتی ضبط آن توسط پلیس ممکن از دسترس خارج شده و کلیه اطلاعاتی که ساعتها، و حتی سالها برای یک سایت روی آن قرار گرفته به باد هوا خواهد رفت.
هنگام خرید هاست دقت کنید که از شرکتی هاست خریداری کنید که به مسئله بکآپ گیری اهمیت میدهد. حتی اگر به صورت روزانه هم این کار انجام گیرد خود شما برای محکم کاری بهتر است بکآپ از سایت خود تهیه کنید.
5. آپتیم بالا
یادتان هست که گفتیم سرور(یا هاست) به صورت 24 ساعته به اینترنت متصل است و در صورت قطعی اتصال به هر دلیلی سایت در دسترس نخواهد بود؟ هر چه میزان این قطعی به دلایل مختلف زیاد باشد گفته میشود که آپتایم هاست پایین است. معمولا آپتایم مناسب برای شرکتهای هاستینگ در طول یک سال روی 99 درصد قرار دارد، به این معنی است که در طول 365 روز سال، این سرور به مدت 3.6 روز در دسترس نبوده است. حال هرچه این مدت زمان در دسترس نبودن کمتر و کمتر باشد، گفته میشود که هاست آپتایم بالایی دارد.
6. هاست لینوکس یا ویندوز؟
هاست با استفاده از سیستم لینوکس یا ویندوز راهاندازی میشود. بدون اینکه بحث را طولانیتر کنیم، استفاده از هاست ویندوز مناسب زبان برنامهنویسی asp.net است که مربوط به شرکت مایکروسافت میباشد.
اما اگر زبان برنامه نویسی سایت شما php، پایتون یا هر چیز دیگری است، باید از هاست لینوکسی استفاده کنید. البته این موضوع صرفا به زبان برنامه نویسی هم برنمیگردد، بحث هزینه نیز مطرح است که به دلیل رایگان بودن لینوکس، هاست لینوکسی هم هزینه کمتری خواهد داشت.
7. امنیت هاست
سایتها و سرورها مدام توسط رقبا و زامبیوبمسترها تحت حملات مختلفی از جمله DDoS یا هک سایت هستند. یکی از مسئولیتهای شرکت هاستینگ تامین امنیت هاست است تا در بالاترین سطح ممکن قادر باشد امنیت سایتهای میزبانی شده را به کمک نرمافزارها و راهکارهای امنیتی که روی سرور پیاده سازی میکند تامین نماید.
- عدم استفاده از نرم افزارهای کرک شده مثل سیپنل
- استفاده از برنامههای امنیتی
- ایجاد ابزارهایی برای اعمال محدودیت در زمان حملات
- ایجاد سپر دفاعی در مقابل حملات برای جلوگیری از صدمه زدن به سرور و تاثیر مستقیم حملات روی سایت
- و…
سعی میکنیم در یک مقاله جامع به بررسی صفر تا صد تامین امنیت هاست بپردازیم.
8. پشتیبانی
اگر همه ویژگیهای گفته شده در بالا برای هاست در بالاترین سطح ممکن باشد، اما پشتیبانی شرکت هاست ضعیف باشد حسابی زمخت خواهد بود. در هر زمان از شبانه روز ممکن است مشکلی برای سرویس شما پیش آمده باشد که شرکت هاستینگ موظف است مشکلات را بررسی و در زمان کوتاه رفع کند.
حتی اگر هاست را به صورت رایگان در اختیار شما قرار دادند، بررسی کرده و ببینید که وضعیت پشتیبانی به چه صورتی خواهد بود.
چگونه هاست بخریم؟
برای خرید هاست بهتر است که مواردی که از ابتدای مقاله به بررسی آنها پرداختیم را به دقت مطالعه کرده و با ویژگیهای هاست خوب آشنا شوید. سپس با مراجعه به مقالهای که تحت عنوان چگونه هاست و دامین بخریم؟ منتشر کردیم با راهنمای کامل و مراحل خرید هاست آشنا شوید.
برای خرید هاست هم لازم است تا بهترین شرکتهای هاست را انتخاب کنید که این موضوع را در مقاله بهترین شرکتهای هاستینگ ایرانی مورد بررسی قرار داده و به معرفی آنها پرداختیم.
در این مقاله به بررسی اینکه هاست چیست و چه کاربردی دارد پرداختیم و دانستیم که یک هاست فضای کوچکتر شدهای از فضای سرور است که در اختیار سایتها قرار داده میشود. هر سایت از طریق دامنه به یکی از این هاستها متصل است که با مراجعه کردن به آدرس دامنه میتوانید به محتویات یک هاست دسترسی داشت. در صورتی که برای خرید هاست سوال یا مشکلی دارید در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید تا پاسخگوی شما باشیم.
نمیشه کدتخفیف وبفروشم
سلام، لطفا بیشتر توضیح بدین.
سلام میشه آموزش نصب سی پنل در سرور رو هم بزارین؟
سلام،
به مرور زمان همه آموزشهای مرتبط با سرور و هاست رو منتشر خواهیم کرد.