فرض کنید که شما هم یک آشپز موفق هستید که چندین رستوران در شهرهای مختلف و حتی کشورهای دیگر به نام خودتان دارید. حال تصمیم گرفتهاید که برای برند خود یک سایت بسازید. برای ساخت سایت شما ابتدا به یک آدرس اینترنتی نیاز دارید تا کاربران با وارد کردن در آدرس مرورگر وارد سایت شما شوند. این آدرس درست چیزی مثل mizbanju.com است که با مراجعه به این آدرس سایت میزبانجو برای شما باز میشود. به این آدرس اینترنتی دامنه یا domain گفته میشود. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی اینکه دامنه چیست پرداخته و با انواع پسوندهای مختلف دامنه آشنا شویم.
در انتها هم پس از اینکه با نحوه خرید دامنه آشنا شدید به معرفی کد تخفیف خرید دامنه از بهترین شرکتهای هاستینگ ایرانی میپردازیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
مواد لازم برای ساخت سایت به سبک رستوران استانبولی
برای ساخت سایت ابتدا نیاز به یک آدرس اینترنتی یا همان domain داریم که پس از اتصال این آدرس اینترنتی به یک هاست میتوانید سایت خود را به کمک بهترین سیستمهای سایت ساز راهاندازی کنید. حتما با هاست آشنایی دارید، اگر هنوز نمیدانید که host چیست میتوانید به مقاله هاست یا سرویس hosting چیست مراجعه کنید.
نام دامنه در واقع همان آدرس اینترنتی سایت شماست، اما برای اینکه بتوانید فایلهای مختلف خود را در دسترس کاربران قرار دهید نیاز به یک فضا دارید. به عنوان مثال در همین رستوران استانبولی برای اینکه ویدئو و تصاویر غذاهایی که تهیه و سرو میکنید را در سایت خود منتشر کنید به یک فضا نیاز دارید که این فضا همان هاست شماست که وظیفه میزبانی سایت شما را بر عهده دارد.
در نهایت برای اینکه بتوانید فایلهای خود را مدیریت کرده و یک سایت پویا با داشبورد مدیریتی داشته باشید نیاز به یک نرم افزار تحت وب دارید. شما میتوانید این نرم افزار را به صورت اختصاصی تهیه کنید که هزینه ساخت آن بسیار بالا خواهد بود؛ یا اینکه از سیستمهای سایت ساز رایگان استفاده کنید که صرفا برای امکانات بیشتر یا خرید قالب نیاز به صرف هزینه دارید. سیستمهایی مثل وردپرس، جوملا، دروپال و پرستاشاپ از محبوبترین این سیستمهای سایت ساز و فروشگاه ساز هستند.
دامنه چیست؟ چه کاربردی دارد؟
تعریف دامنه در ویکیپدیا به صورت زیر توضیح داده شده است.
نام دامنه(Domain name) در واقع نامی است که وب سایت از طریق آن قابل دستیابی خواهد بود. بهطور کلی یک آدرس اینترنتی، از دو بخش دامنه و پسوند تشکیل شدهاست. برای مثال در یک آدرس اینترنتی مثلاً example.ir دامنه همان کلمهٔ example است و پسوند دامنه نیز همان .ir یا دیگر موارد مشابه مانند .com یا org.
با توجه به تعریف بالا از تعریف دامنه یا domain میتوان به نتایج زیر رسید که:
- دامنه آدرس اینترنتی سایت را شامل میشود که صرفا وظیفه دسترسی سریع را به سایت دارد.
- دامنهها از دو بخش نام دامنه و پسوند دامنه تشکیل شدهاند که پسوندهای دامنه هم میتوانند مثل ac.ir. یا com.tr. دو بخشی باشند.
- فایلها و تصاویری که در یک سایت مشاهده میکنید روی سایت قرار میگیرد و بر خلاف تصور اشتباهی که افراد دارند دامنه وظیفه میزبانی فایلها را ندارد.
کاربرد دامنه از آنجایی اهمیت پیدا میکند که پیش از به وجود آمدن دامنه دسترسی به سایتها از طریق آدرس ip فراهم بود. به عنوان مثال اگر آیپی سرور میزبانجو 128.44.1.70 باشد، در این صورت اگر آدرس domain وجود نداشت برای مشاهده سایت ما باید آدرس را به صورت اعداد آیپی 128.44.1.70 در آدرسبار مرورگر وارد میکردید.
سخت نیست؟! به لطف ثبت دامنه به خاطر سپردن یک سری اعداد برای دسترسی به سایتی دیگر نیاز نیست، کافی است نام سایتهای مختلف را به لاتین مثل digikala، mizbanju، virgool و… به خاطر بسپارید. البته شاید در نام پسوند دامنه به مشکل بخورید؛ به این صورت که دامنهها شامل دامنههای بین المللی، ملی و موضوعی هستند که پسوند دامنهها مهم است. در ادامه با پسوندهای مختلف دامنه آشنا میشویم.
دامنه سطح بالا یا TLD چیست؟
دامنهٔ سطح بالا Top Level Domain یا به اختصار TLD همان پسوند دامنه است که پس از نام دامنه قرار دارد. TLD Domain ها به دو دسته دامنه سطح اول و دامنه سطح دوم تقسیمبندی میشوند. به عنوان مثال در دامنه mizbanju.com، پسوند دامنه که داتکام میباشد دامنه سطح بالا com است.
دامنههای سطح بالا خود به دو دسته دامنههای عمومی و دامنههای ملی تقسیم میشوند که هر یک دارای دو دسته جدا هستند.
- دامنه سطح بالای عمومی(TLDs:Top Level Domains) مانند net ,.org ,.com. که همه افراد میتوانند از آنها استفاده کنند.
- دامنه سطح بالای کد کشور(ccTLDs:Country Code Top Level Domains) مانند ir، tr، fr که متعلق به کشورهای فرانسه، ترکیه و ایران هستند که منحصر به کشورهاست و تنها برای شهروندان همان کشور قابل ثبت است. البته امکان ثبت آن برای شهروندان سایر کشورها هم با توجه به شرایط خاصی فراهم است.
دسته جدا از دامنههای فوق نیز به این صورت است که دامنههای بین المللی مثل com.tr. داریم که در کشور ترکیه مورد استفاده قرار میگیرد. یا همان دامنه org.ir. در ایران که برای سازمانها استفاده میشود.
سطح دامنه به این صورت است که هریک از کشورها دارای«دامنه سطحبالای کد کشوری» هستند که برای سایتهای منسوب به آن کشور استفاده میشوند. دامنه سطح بالای کد کشور ایران IR. است و کد بینالمللی ایران نیز مراحل آزمایشی را میگذراند.
مراکز ثبت دامنههای اینترنتی کجاست؟
تا به حال به این فکر کردید دامنههایی که ثبت میشوند توسط چه ارگان یا نهادی ثبت شده و نگهداری میشوند؟
طبق توضیحات سایت ویکیپدیا آیکان یا به انگلیسی ICANN که به معنای«شرکت اینترنتی نامها و اعداد واگذار شده» است، یک سازمان بینالمللی غیرانتفاعی مستقر در کالیفرنیا است که مدیریت نامهای دامنه عمومی و کشوری را بر عهده دارد. ثبت نامهای دامنه در دامنههای سطح بالای عمومی مانند COM. در نمایندگیهای آیکان در کشورهای مختلف انجام میشود. برای مثال 1&1 Internet AG به عنوان مرجع ثبت دامنه COM. در آلمان فعالیت میکند. متولی ثبت نامهای دامنه در ایران، ایرنیک است که تحت نظارت سازمان جهانی آیکان قرار دارد.
این شرکت مسئولیت ثبت، نگهداری و همچنین تامین امنیت دامنه های اینترنتی را بر عده دارد.
آشنایی با پسوند دامنه های اینترنتی
همانطور که اشاره کردم، دامنهها به سه دسته مختلف تقسیمبندی میشوند. ثبت برخی از این دامنهها برای عموم افراد آزاد است، برخی دامنهها متعلق به کشور خاصی هستند که برای ثبت دامنه باید اسناد هویتی ارائه کنید و در نهایت ثبت دامنههای دیگر هم طوری است که صرفا برای شرکتها و سازمانها وجود دارد.
1. ثبت دامنه بین المللی
دامنههای بین المللی به صورت جهانی هستند که امکان ثبت آنها برای هر کسی فراهم است. برای ثبت این نوع دامنه نیازی به ارسال مدارک هویتی حقیقی یا حقوقی نخواهید داشت. معروفترین این دامنهها شامل موارد زیر هستند.
- دامنه com: پسوند com مخفف کلمه Commercial بهمعنای تجاری است، اما چون هدف اصلی هر سایت به اهداف تجاری و کسب درآمد بر میگردد، استفاده از این پسوند دامنه در هر زمینهای مرسوم شده.
- دامنه info: کوچک شده و مخفف واژه Information بهمعنی اطلاعات هست. این پسوند دامنه در سایتهایی که در زمینه اطلاع رسانی برای موضوع خاص فعالیت دارند کاربرد دارد.
- دامنه net: کوچک شده واژه Network به معنی شبکه است که توسط شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی و شبکهای مورد استفاده قرار میگیرد.
- دامنه org: کوچک شده واژه Organizations بهمعنی سازمان، نهاد یا تشکلات است. این نوع دامنه توسط مؤسسات و سازمانهای غیر انتفاعی که فعالیت غیر تجاری(یا گاها تجاری) دارند ثبت میشود.
- دامنه gov: کوچک شده واژه Government به معنی دولت میباشد. این پسوند مربوط به وب سایت نهادهای دولتی است که امکان ثبت آن برای هر کسی فراهم نیست.
- دامنه biz: کوچک شده واژه Business به معنی تجارت میباشد. این دامنه مناسب سایتهای تجاری، خدماتی و فروشگاهی است که در زمینه خدمات تجارت الکترونیک فعالیت دارند.
- دامنه edu: کوچک شده واژه Education به معنی آموزش میباشد و برای اهداف آموزشی و پرورشی استفاده میشود که عموما در سایتهای آموزشی، دانشگاهها و مدارس کاربرد دارد.
- دامنه ws: این دامنه متعلق به کشور ساموا(Western Samoa) است، اما بخاطر تشابه اسمی به عبارت WebSite جزو دامنههای بین المللی دستهبندی شده و امکان ثبت آن برای هر فردی فراهم است.
- دامنه in: این دامنه هم مشابه نمونه قبل یک دامنه ملی است متعلق به کشور هند(India) است؛ ولی بخاطر تشابه اسمی به عبارت Internet مورد توجه قرار گرفته.
2. ثبت دامنه ملی
دامنههای مرتبه دوم کشوری( دامنه سطح بالای کد کشوری) یا همان دامنههای ملی متعلق به کشورها هستند. ثبت این دامنهها نیاز به ارائه مدارک هویتی دارد. البته جز مواردی که جزو دامنه بینالمللی دسته بندی شدهاند. دامنه ملی ایران ir. است که برای ثبت آن نیاز به مدارک زیر دارید.
- ارائه اطلاعات هویتی مثل مشخصات فردی، مشخصات موقعیت سکونت
- تعیین وضعیت ثبت دامنه به صورت حقیقی یا حقوقی
- ارائه مدارک هویتی مثل اسکن کارت ملی یا حتی ارسال تعهدنامه در موارد خاص برای ثبت دامنه حقیقی و ارسال مدارک مربوط به سازمان یا شرکت مثل روزنامه رسمی برای ثبت دامنه حقوقی
دامنههای ملی در ایران توسط ایرنیک با آدرس اینترنتی nic.ir ثبت میشوند که شامل موارد زیر هستند.
- ir: قابلیت ثبت برای همه افراد حقیقی و حقوقی
- Co.ir: قابل ثبت برای شرکتها.
- Ac.ir: قابل ثبت برای آموزشگاهها و واحدهای آموزشی مثل دانشگاهها و مدارس.
- Sch.ir: قابل ثبت برای مدارس، موسسات و سایر سازمانهای آکادمیک تحت مجوز وزارت آموزش و پرورش.
- Net.ir: قابل ثبت برای واحدهایی که دارای مجوز در زمینه خدمات شبکه هستند.
- Gov.ir: قابل ثبت برای سایتهای دولتی که زیرمجموعه سه قوه مقننه، مجریه و قضاییه باشند.
- Org.ir: قابل ثبت برای سازمانهای غیر انتفاعی رسمی و سازمانهای بین المللی که دولت ایران یا یکی از موسسات آن عضو آنهاست.
- Id.ir: قابل ثبت برای اشخاص حقیقی که شهروند یا مقیم قانونی جمهوری اسلامی ایران هستند.
گروه اول که همان دامنه ir. است را دامنه سطح اول ایران و گروههای بعد از آن که دو بخشی هستند را دامنه سطح دوم کشوری ایران مینامند.
3. ثبت دامنه موضوعی
پسوند این دامنهها نشان دهنده حوزه فعالیت یک سایت است. به عنوان افرادی که در حوزه وبلاگ نویسی فعالیت دارند و به عنوان بلاگر شناخته میشوند از دامنه با پسوند blog. استفاده میکنند. یا سایتهای گردشگری از پسوند travel. استفاده میکنند که نشان دهنده موضوع سایت است.
چطور دامنه بخریم؟ مراحل ثبت دامنه
برای ثبت هر کدام از دامنههای بین المللی، ملی و موضوعی نیاز است تا از شرکتهای ارائه دهنده دامنه و یا نمایندههای آنها دامنه خریداری کنید. واضحتر این موضوع را شرح دهیم میتوان به صورت زیر شرح داد.
- دامنههای بینالمللی و موضوعی: به عنوان مثال شرکتی مثل جوکر که این روزها دامنههای بیشتر ما کاربران ایرانی توسط این رجیسترار ثبت شده است یکی از نمایندگان اصلی آیکان است. برای خرید دامنه میتوانید به صورت مستقیم از سایت جوکر استفاده کنید یا اینکه از شرکتهای نماینده آن مثل شرکت ایران سرور در ایران که از نمایندگان این رجیسترار است استفاده کنید.
- دامنههای ملی: رجیسترار دامنههای ملی ir. ایران سایت ایرنیک است. شما میتوانید مستقیما دامنه را از خود این سایت خریداری کنید، اما باید بدانید که ثبت دامنه توسط خود ایرنیک با هزینه 16.000 تومان قابل انجام است. در صورتی که اگر از نمایندگان ایرنیک مثل همان ایران سرور دامنه را ثبت کنید میتوانید با هزینه تقریبا یک سوم این مبلغ دامنه را ثبت کنید.
حال نحوه خرید دامنه از شرکت ایران سرور را شرح میدهیم. دلیل اینکه ما این شرکت را به شما پیشنهاد میکنیم این است که اولا کمترین قیمت ثبت دامنه را در ایران ارائه میکند، دوما اینکه دارای دفتر در کشور دانمارک هستند که خیال شما را بابت تحریم نشدن دامنه راحت میکند و سوما اینکه امکان استفاده از کد تخفیف iranserver برای ثبت دامنه را دارید.
مراحل خرید دامنه COM. از ایران سرور
برای خرید دامنه ارزان ایران سرور ابتدا به آدرس www.iranserver.com مراجعه یا اینکه روی دکمه زیر کلیک کنید. سپس مشابه تصویر زیر روی دکمه ورود که در منوی بالای سایت قرار دارد کلیک کنید.
دو حالت وجود دارد؛ در حالت اول فرض را بر این میگیریم که شما قبلا در پورتال ایرانسرور ثبت نام کردید؛ مانند تصویر، آدرس ایمیل، رمز عبور و عبارت امنیتی را وارد کرده و روی دکمه ورود به پورتال کلیک کنید.
اما در حالت دوم شما هنوز عضو خانواده ایران سرور نیستید که در این حالت نیاز است روی گزینه عضو شوید کلیک کنید تا به صفحه عضویت در ایران سرور هدایت شده و مراحل ثبت نام در ایران سرور را دنبال کنید.
با کلیک روی دکمه عضو شوید به صفحهای مشابه تصویر زیر در لینک https://hub.iranserver.com/register.php هدایت میشوید که لازم است فیلدهای مورد نیاز را بر اساس توضیحات داده شده تکمیل کنید.
به ترتیب نام، نام خانوادگی، آدرس ایمیل، شماره همراه خود را وارد کنید. سپس از فیلد انتخاب سوال یکی از گزینهها را به منظور افزایش امنیت و همچنین راهکاری برای زمان فراموشی رمز عبور انتخاب کنید. در اینجا ما سوال نام اولین معلم شما چیست؟ را انتخاب کردیم که متناسب با آن نیاز است که در فیلد لطفا یک پاسخ وارد کنید نام اولین معلم مدرسه خود را وارد کنیم.
در نهایت تصویر نمایش داده شده را در فیلد تصویر امنیتی را وارد کرده و بعد از انتخاب تیک گزینه موافقت با شرایط استفاده از خدمات روی دکمه عضویت در پورتال کلیک کنید تا ثبت نام شما تکمیل شود.
در این مرحله ایمیلی حاوی نام کاربری و رمز عبور برایتان ارسال میشود. حال لازم است تا در این مرحله روی گزینه ورود به پورتال کلیک کرده و مشابه تصویر زیر با استفاده از آدرس ایمیل(نام کاربری) و رمز عبور دریافتی در ایمیل وارد پورتال شوید.
فراموش نکنید که در این مرحله هم لازم است تا قبل از کلیک روی دکمه ورود به پورتال کد تصویری را وارد کنید. با وارد شدن به حساب کاربری خود صفحه زیر به شما نمایش داده خواهد شد.
از منوی موجود در این صفحه روی گزینه خرید جدید کلیک کنید تا زیرمنوهای زیر نمایش داده شده و بر اساس نیاز خود یکی از سرویسها را برای خرید انتخاب کنید.
- دامنه
- هاست
- سرور مجازی
- سرور اختصاصی
- سایت ساز
- لایسنسها
در اینجا ما چون قصد خرید و ثبت domain را داریم روی منوی دامنه کلیک میکنیم تا به صفحه مربوطه هدایت شویم.
مشابه تصویر بالا در کادر جستجو نام دامنه و پسوند دامنه خود را وارد کرده و روی آیکون ذرهبین کلیک کرده یا دکمه Enter را بزنید. در این صورت آدرس دامنه بررسی شده و در صورتی که توسط فرد دیگری ثبت نشده باشد امکان خرید آن را خواهید داشت.
حالا برای ثبت دامنه روی دکمه سبز رنگ همین حالا ثبت کنین کلیک کنید تا به مرحله سفارش وارد شوید. در این مرحله مشابه تصویر زیر میتوانید دوره ثبت دامنه را انتخاب کنید تا برای چند سال دامنه به نام شما ثبت شود. سپس روی دکمه + افزودن به سبد خرید کلیک کنید تا دامنه به سبد خرید اضافه شده و پس از فعال شدن دکمه ادامه خرید» مراحل ثبت دامنه را دنبال کنید.
در مرحله بعد باید آدرس نیمسرورهای هاست خود را برای دامنه وارد کنید تا دامنه به هاست متصل شود. در صورتی که هنوز اقدام به خرید هاست نکردید میتوانید با مراجعه به صفحه سرویسهای هاست ایران سرور بسته به سیستم مدیریت محتوا اقدام به خرید هاست مناسب همراه با کد تخفیف کنید.
بعد از کلیک روی دکمه ادامه در نهایت در مرحله بعدی فاکتور خرید دامنه از ایران سرور برای شما صادر خواهد شد. در این مرحله میتوانید کد تخفیف برای خرید دامنه را نیز وارد کرده و دامنه ارزانتری از ایران سرور خریداری کنید. کافی است به صفحه کوپن تخفیف iranserver مراجعه کرده و کدهای تخفیف خرید دامنه را دریافت و در فیلد کد تخفیف وارد کنید.
در نهایت در مرحله بعدی اطلاعات حساب کاربری شما همراه با مبلغ پرداختی نمایش داده میشود که پس از کلیک روی گزینه ثبت سفارش به درگاه پرداخت هدایت میشوید. پس از پرداخت موفق اطلاعات دامنه از طریق ایمیل برای شما ارسال خواهد شد.
مراحل خرید دامنه ir فارسی
برای خرید دامنههای ir نیز کلیه مراحل دقیقا بر اساس همان چیزی است که در خرید دامنه com. طی کردید. اما تفاوتی که در این بین وجود دارد این است که چون برای ثبت دامنه ir نیاز به داشتن شناسه ایرنیک داریم، ابتدا باید اقدام به ساخت شناسه کرده و سپس در مراحل اولیه خرید دامنه، شناسه خود را وارد کنید.
از آنجایی که فرآیند خرید دامنه فارسی کمی متفاوت است، بنابراین تصمیم گرفتیم تا مراحل خرید آن را در مقاله دیگری با عنوان نحوه خرید دامنه ir فارسی همراه با نحوه ساخت شناسه ایرنیک آموزش داده و همچنین به معرفی کد تخفیف برای خرید دامنه فارسی بپردازیم.
در این مقاله به بررسی domain name پرداخته و با انواع پسوندهای دامنه آشنا شده و دانستیم که دامنه چیست و با معرفی شرکتهای ثبت کننده دامنه دانستیم که دامنهها توسط چه کسی صادر شده و نگهداری میشوند. در انتها نیز ارزان ترین سایت خرید دامنه به شما معرفی شده و همچنین برای اینکه خرید ارزانتری هم داشته باشید به معرفی کد تخفیف خرید دامنه پرداختیم. در صورتی که در خصوص راهنمای خرید و ثبت دامنه سوال یا مشکلی دارید میتوانید از بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید.
7 دیدگاه ها